Medeltidsarkeologi och borgforskning i Raseborgs slott

Tidpunkt

6-10/6 2022
kl 9-15

13-17/6 2022
kl 9-15

20-23, 27/6 2022
kl 9-15


Plats
Raseborgs slott i Snappertuna, Raseborg
Adress: Raseborgs slottsväg - man kommer fram med bil.

Utgrävningsledare professor Georg Haggrén

 

Kursbeskrivning

 

Arkeologiska fältarbeten i Raseborgs slott inleddes år 1890.

I borgens omgivning har man utfört mera systematiska moderna fältarbeten på 2000-talet. Och just nu pågår ett omfattande forskningsarbete kring slottet. På kursen har man tillfälle att bekanta sig med borgforskningens senaste resultat – och forska själv!

Inkommande sommar gräver vi åter i förborgen , dvs. inom borgens murar. Här har man grävt tidigare på 1900-talet men informationen om de äldre utgrävningarna är bristfällig. År 2020 hittade man här under Hangö sommarunis kurs bl.a. rester av en kalkugn samt en massa ny information om den medeltida förborgen. I dagens läge vet man att det i förborgen funnits flera hus, och två husgrunder är synliga även idag. Kanske döljer den varma sluttningen också spår av slottsträdgården? Här kan man vänta både fasta strukturer och omfattande fyndmaterial som kan knytas till det medeltida slottet.


Kursen består av tre pass, vardera omfattande fyra dagars fältarbete samt fältarbete och en exkursion på femte dagen. Under kursens lopp bekantar vi oss med livet i det medeltida Raseborg, lär oss grunderna i utgrävningsteknik och hur man kan identifiera fornlämningar – och besöker själva slottet och dess spännande omgivning. De vanligaste typerna av fynd på medeltida borgar blir också bekanta under kursens lopp. Vid sidan av föreläsningarna deltar alla kursdeltagare dagligen i utgrävningen. Som avslutning på veckan åker vi på fredag eftermiddag på en exkursion och bekantar oss med den medeltida slottsegendomen och Snappertuna kyrkby, exkursionen tar ca 2,5 timmar, från kl 12.30–15.00.

Ta med egen matsäck, regnkläder och gummistövlar. Glöm inte solkräm och vatten heller. Klä dig i bekväma kläder.
Arkeologiska utgrävningar är ett smutsigt jobb!

Möjlighet till lunch i Restaurang & Café Slottsknekten

(https://raseborgsslott.fi/sv/)


Önskemål och förväntningar inför kursen tas gärna emot per e-post till adressen
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. (tfn 040 1860 131) eller Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. Hjälp oss att organisera en kurs som passar just dig!

Följ oss på Facebook https://www.facebook.com/slottsmalmen/ Där kan du också bekanta dig med förra årets utgrävningar.Deltagarantal maximum 12 /pass (5 dagars pass).


Anmälningar
Kursanmälning och -betalning på denna webbsida.
Ange i betalningens meddelande vilka pass du deltar i.

Kursavgift
20 €/pass (5 dagars pass)