• Medeltidsarkeologi i skärgården

Tidpunkt

5-9/6 2023
kl 9-15 (obs! måndagen kl 10-15)

12-16/6 2023
kl 9-15 (obs! måndagen kl 10-15)

Plats
Rosala (bredvid Hitis-Rosala skola), Kimitoön
Man kommer fram med bil (+färja).


Utgrävningsledare FM Juha Ruohonen och professor Georg Haggrén

 

Kursbeskrivning

Hitis med Kyrkosundskär är välkända platser för skärgårdsarkeologin i Finland. Området har utgjort en etapp på vikingarnas österled och under medeltiden beskrivs det i kung Valdemars sjöled, som man känner till från det danska 1200-tals itinerariet. På stranden vid Kyrkosundet har det funnits en vikingatida handelsplats och ett medeltida kapell med kyrkogård. På 1300-talet byggde man en lite borg på Högholmen utanför Hitis Kyrkoby. Både vid Kyrkosundet och på Högholmen har man tidigare utfört arkeologiska utgrävningar med ytterst spännande resultat. Däremot har man aldrig gjort några arkeologiska fältarbeten i Hitis Kyrkoby som ligger mellan Högholmen och Kyrkosundet. År 2023 är det dags att börja med provutgrävningar i och kring den medeltida bytomten i Rosala. Man har tidigare träffat spår av medeltida bebyggelse på platsen.

Utgrävningarna i Hitis pågår i två veckor under juni månad. På kursen har man ett tillfälle att bekanta sig med medeltidsforskningens och skärgårdsarkeologins - eller t.o.m. vikingatidsarkeologins - senaste resultat - och forska själv! Sommarens forskningsplan uppdateras efter områdets arkeologiska inventering som ska utföras i april.

Kursen består av två pass, vardera omfattande fyra dagras fältarbete samt fältarbete och en exkursion på den femte dagen. Under kursens lopp bekantar vi oss med livet i den medeltida skärgården och vid kung Valdemars sjöled. De vanligaste typerna av fynd på medeltida borgar och bytomter blir också bekanta under kursens lopp. Vid sidan av föreläsningarna deltar alla kursdeltagare i utgrävningsarbetet. Dessutom gör vi båda veckorna en exkursion till Kyrkosundet där vi bekantar oss med den vikingatida handelsplatsen och medeltida kapellruin.

Ta med egen matsäck, regnkläder och gummistövlar. Glöm inte solkräm och vatten heller. Klä dig i bekväma kläder. Arkeologiska utgrävningar är ett smutsigt jobb!
I skärgården kan det finnas mycket fästningar - vaccinering rekommenderas.

Önskemål och förväntningar inför kursen tas gärna emot per e-post till adressen Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. (tfn 040 1860 131) eller Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. Hjälp oss att organisera en kurs som passar just dig!

Välkommen på fältkurs och utgrävning i Rosala!
Georg Haggrén

 

Deltagarantal maximum 12 /pass (5 dagars pass).

Anmälningar
Kursanmälning och -betalning på denna webbsida, gärna två veckor innan kursstarten.
Ange i betalningens meddelande vilka pass du deltar i.

Drop-in deltagande är också möjligt - anmäl dig och betala då kursavgiften till kursledaren på platsen.

Övernattningsmöjlighet i Rosala Viking Centre https://www.rosala-viking-centre.com/fi/.Kursavgift
20 €/pass (5 dagars pass)